nky-normal.jpg

SAVILINTU


Ilta oli pimentynyt. Miehet soutivat kahdessa venekunnassa tuulen tuivertaessa ja meren aaltojen pauhatessa kohti kotirantaa. Kotirannasta loisti kirkas valo, jonka voimakkuutta miehet ihmettelivät. Kotiväellä oli vain muutama lyhty, mutta miten valo voi olla noin kirkas? Aallot olivat suuria. Vene nousi korkealle aallonharjalle, ja keulan suunta muuttui sen vajotessa aallonreunaa alas aallonpohjaan.

Silloin kotirannan valo katosi näkyvistä. Airot tuntuivat hosuvan välillä ilmaan. Puuskainen tuuli roiskutti vettä, ja kumivaatteet olivat märät. Merivesi huuhteli myös miesten kasvoja, joita oli pakko pyyhkiä.

Yksi miehistä kumartui välillä ammentamaan vettä veneen pohjata mereen. Perämiehet veneissä huutelivat toisilleen merkkiääniä, vaikka ääntä oli vaikea kuulla myrskyn pauhussa.

SAVILINTU

Pikkuhiljaa lähestyttiin rantaa. Valon kirkkaus ihmetytti yhä miehiä. Kun saavuttiin rannan tuntumaan, kirkas valo katosi äkkiä, ja rannalle tuli täysin pimeää. Veneet saapuivat laituriin, sen molemmin puolin.

Miehet sitoivat veneet niin, etteivät ne hakkaudu laituriin. Kaksi miehistä sytytti lyhdyt ja yritti selvittää, mistä rannan kirkkas valo oli tullut. Ainoa, mitä he löysivät, oli savilintu, jossa paloi kynttilä. Lintu oli noin 20 sentin pituinen, ja kynttilä oli asetettu linnun selässä olevasta aukosta sen vatsan kohdalle. Linnun molemmissa kyljissä oli reikiä, joista kynttilän valo loisti lepattaen heikosti tuulessa. Kirkkaan valon arvoitus jäi ratkaisematta.

KOTIRANTA NÄKYY

Jumalan lapset ovat kuin savilintuja pimeässä. Mitä pimeämpää on, sitä kirkkaammin savilinnun valo loistaa. Tuulen tuivertaessa ja myrskyisen sateen puuskaisesti iskiessä savilintuun liekki lepattaa voimakkaasti, mutta se ei sammu.

Jeesus-valo, jonka saimme henkeemme uudestisyntymässä, palaa, vaikka joudumme kokemaan elämässä koettelemuksia, ahdistusta, jopa pelonsekaista odotustakin, miten meille käy.

Luottamus Jeesukseen on kuitenkin peruselementti. Golgatan työ kestää, siinä voitossa on turvallista levätä. Satoi tai paistoi, Jumalan lapsissa hehkuu Jeesus-valo levittäen ympäristöönsä taivaallista Jeesuksen tuntemisen tuoksua. Jumala johdattaa synkimpinäkin hetkinä ja varmistaa, että kotiranta näkyy silloinkin.

Anneli Tolvanen: Ristin Kansa lehdestä

Minä: Jos sinä, joka luet tätä ja tunnet olevasi eksyssissä. Jeesus sisoo rannalla ja näyttää kirkasta valoa sinulle. Hän huutaa: "Tule tännepäin, täällä on kotiranta."