perhonen-normal.jpg

Anteeksi antaminen ja- pyytäminen.

Isä meidän rukouksessa rukoilemme: Anna meidän syntimme anteeksi, niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet.

Tuon sisäisten silmienne eteen Golgatan ristin. Siinä menee pystysuora puu ylöspäin. Se kertoo, että suhde Taivaalliseen Isään pitää olla auki. Synti rikkoo tuon suhteen niin, että tie ylöspäin ei olekaan auki.

Ristissä on myös poikkipuu vaakasuoraan vasempaan ja oikeaan, lähimmäisiimme, uskomattomiin ja uskoviin. Tämäkin suhde pitää olla selvä, Raamattu sanoo: mikäli se meistä riippuu.

Jos suhde Taivaalliseen Isään on katkennut synnin tähden, on syytä mennä ristin juurelle, jossa Jeesus on riippunut meidän syntiemme tähden ja kantanut ne. Sovittanut meidät Isän kanssa. Meillä on velvoitteemme, pyytää niitä anteeksi. Vaikka Jeesus on jo tehnyt tuon sovituksen, meillä on silti velvoitteemme, pyytää niitä anteeksi. Isä meidän rukouskin sen opettaa. Jos emme pyydä anteeksi, olemme hengellisessä elämässämme vankilassa.

Tuhlaajapoika vertauksessa. poika oli tuhlannut kaikki arvokkaat perintörahat ja joutui puille paljaille, niin ettei sian ruokaakaan enää saanut. Ymmärrän sen näin; hän ei saanut tyydytystä mistään, ei edes maailman saastaisista asioistakaan, joita oli siihen asti tehnyt. Eräässä laulussa lauletaan: Ei sulla rauhaa Jumalassa, ei maailma tyydytä, oi tää on kurjin asema, mi voipi löytyä. Se, jos mikä vie itseensä. Siinä tilassa, hän muisti isän kodin, kuinka hyvä ja lämmin siellä jokaisella oli, jopa palvelijoillakin oli hyvä olla. Hän päätti palata takaisin. Niin paljon hän häpesi, että ei rohjennut pyytää päästä takaisin isän pojaksi vaan jos saa olla edes palvelija isänsä kodissa. Tuhlaajapoika oli nöyrtynyt niin alas. Isä näki tuon kurjuuden ja armahti häntä. Joka syntinsä tunnustaa, hän saa armon. Luuk. 7: 36 – 48.

Vaakasuora puu kertoo, että suhteemme pitää olla kunnossa lähimmäistemme kanssa. Siinäkin pätee anteeksiantaminen myös anteeksipyytäminen. Kun on oikein kovasti loukattu, anteeksiantaminen on vaikeaa. Anteeksiantamattomuus johtaa hengelliseen vankilaan. Vain anteeksiantamalla pääsemme vankilasta ulos. Suuri lohdutus on, että voimme pyytää Jeesukselta apua. Voimme pyytää sellaista mielenlaatua, että mielellämme annamme anteeksi. Jeesus itse ristillä viattomana kärsiessään rukoili pahantekijöittensä puolesta. ”Isä anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä mitä he tekevät.” Jeesus ymmärtää meitä, koska on itse kulkenut tämän tien, kuitenkin ilman syntiä. Anteeksiantamattomuus tekee meidät sairaiksi ja katkeruuden juuri alkaa kasvaa, sen mukana kaikki katkeruuden veljekset. On syytä mahdollisimman pian päästä anteeksiantamisen siunauksiin. Tässä on yksi hyvä ase tähän, siunaaminen. Sinä ehkä ajattelet, mitä varten siunata vielä häntä, joka on minua pahasti loukannut.. Siunaus antaa lihalle kuolin iskun. Ei meidän pidä piehtaroida lihaamme säälien. Pietarin kysyessä Jeesukselta, Matt. 18: 21 -22. Silloin Pietari meni hänen tykönsä ja sanoi hänelle: ”Herra, kuinka monta kertaa minun on annettava anteeksi veljelleni, joka rikkoo minua vastaan? Ihanko seitsemän kertaa?” Jeesus vastasi hänelle: ”Minä sanon sinulle: ei seitsemän kertaa, vaan seitsemänkymmentä kertaa seitsemän.” Meitä opetetaan elämään jatkuvassa anteeksiantamisessa. Jatkan Matt. 18: 23 -35. Lue omasta Raamatustasi. Tässä me näemme, mitä anteeksiantamattomuus saa aikaan. Se johtaa vankeuteen. Jos ei ulkonaiseen vankeuteen, niin ainakin hengelliseen vankeuteen ja siunausvirrat tyrehtyvät. Sieltä pääset pois vain anteeksiantamalla. Miksi istua vankeudessa, miksi olla ilman siunauksia, kun sieltä on mahdollista päästä pois. Joskus joudutaan oikein hevoskuurilla antamaan anteeksi.

Myös meidän velvollisuuksiimme kuuluu anteeksipyytäminen. Tätä asiaa vähemmän Raamatussa korostetaan. Matt. 5: 23 -26. Anteeksipyytäminenkin on vaikea asia. Ei ole aivan helppo asia mennä pyytämään anteeksi. Ylpeys panee kapuloita rattaisiin. Se vaatii nöyrtymistä ja se pitää meidät pieninä. Snl. 28: 13. Joka rikkomuksensa salaa, se ei menesty; mutta joka ne tunnustaa ja hylkää, se saa armon. Nöyrässä ihmisessä on jotain kaunista ja lempeää.

1250184573_img-d41d8cd98f00b204e9800998e