1278235427_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Joosua

Kun Jumala Mooseksen johdolla johdatti Israelin kansan pois Egyptin orjuudesta. Heidän joukossaan oli mies, nimeltä Hoosea. Hän kuului Efraimin sukukuntaan. Mooses antoi hänelle nimen Joosua. Joosua oli uskollinen mies, joka seurasi Moosesta ja Aaronia. Oppi heistä Jumalan pelkoa. Joosua sai kasvaa Mooseksen ja Aaronin lähellä ja nähdä, kuinka he palvelivat Jumalaa. Hänen uskonsa vahvistui ja lujittui siinä.

Mooses oli nöyrä mies, joka oli oppinut Jumalan koulussa. Hän kuunteli pientä ihmistä yhtä hyvin kuin suurtakin. Mooseksella oli paimenen sydän. Minä toivon, että meillä jokaisella olisi paimenen sydän. Kun huomaamme jonkun olevan murheellisella mielellä tai jäämässä taipaleelle, menemme hänen rinnalleen ja kuljemme hänen kanssaan kappaleen matkaa.

Joosua oli kuitenkin Mooseksen rinnalla palvelija. PALVELIJA on ihmeellinen sana. Palvelija ei halua hallita, vaan palvella. Ennen Mooseksen pois menoa Herra sanoi Moosekselle:
Moos. 27:18- 21. ”Ota Joosua, Nuunin poika, mies, jossa on Henki, ja pane kätesi hänen päällensä. Ja aseta hänet pappi Eleasarin ja kaiken kansan eteen ja aseta hänet virkaan heidän nähtensä. Ja siirrä hänelle osa omaa arvoasi, että kaikki israelilaisten seurakunta häntä tottelisi. Ja hän astukoon pappi Eleasarin eteen, ja tämä kysyköön hänen puolestaan uurimin kautta Jumalan vastausta Herran edessä. Hänen käskystänsä he lähtekööt ja hänen käskystänsä he tulkoot, hän ja kaikki israelilaiset hänen kanssansa, koko seurakunta.

Tässä oli Jumalan kutsu Joosualle Jumalan tarkoittamiin tehtäviin. Rohkaiseva asenne tekee toisia rohkaisevan ihmisen. Sitten Mooseksen kuoltua Herra sanoi Joosualle: ”Olenhan minä sinua käskenyt; ole luja ja rohkea; älä säikähdy, äläkä arkaile, sillä Herra sinun Jumalasi on sinun kanssasi missä ikinä kuljetkin.” Otetaan huomioon, että Mooseksella oli Aaron, mutta Joosua oli yksin ja suuren ja vaativan tehtävän edessä. Hän tunsi pienuutensa ja riittämättömyytensä tämän suuren kansan hallitsemisessa. Siksi Jumala rohkaisi Joosuaa sanoen: ”Ole luja ja rohkea; älä säikähdy äläkä arkaile”. Näin sanoessaan Herra tunnusti olevansa Joosuan rinnalla.

Jumala oli kutsunut Joosuan ja Jumala on kutsunut meidät. Menkäämme korkeaa kutsumustamme päin. Jumala haluaa tehdä meistä voittajia. Kun kiusaus tulee eteesi, sinä voitat tai sinut voitetaan. Jumala haluaa koetella sinua ja minua. Jumala on koetellut minua monta kertaa. Olen Jumalan armosta saanut voittaa, mutta myös kaatua. Ei se ole maailmanloppu, jos kaatuu. Älä muistele menneitä. Herra tekee uutta elämässä. Herra tietää, mitä tarvitaan. Joosua sai kansan kanssa kulkea Jordanin yli kuivin jaloin, aivan kuin Mooses aikanaan israelin kanssa Punaisen meren yli.

Jumala vahvisti Joosuaa vielä ihmeellisellä tavalla.Joosua 5: 13-15. Ja tapahtui Joosuan ollessa Jerikon luona, että hän nosti silmänsä ja näki miehen seisovan edessään, paljastettu miekka kädessä. Ja Joosua meni hänen luokseen ja sanoi hänelle: ”Oletko sinä meikäläisiä vai vihollisiamme.” Niin hän sanoi:”En, vaan minä olen Herran sotajoukon päämies ja olen juuri tullut.” Niin Joosua heittäytyi kasvoilleen maahan, kumarsi ja sanoi hänelle: ”Mitä herrallani on sanottavana palvelijalleen?” Ja Herran sotajoukon päämies sanoi Joosualle: ”Riisu kengät jalastasi, sillä paikka, jossa seisot on pyhä.” Ja Joosua teki niin.

”Riisu kengät jalastasi, sillä paikka, jossa seisot on pyhä." Näin sanottiin myös Moosekselle palavan pensaan äärellä. Olen ajatellut, tuossa on jokin salaisuus. Mieleeni tuli: jätä pois oma vaelluksesi, omat tekosi ja antaudu kokonaan Jumalalle. En tiedä olenko oikeassa. Tämän jälkeen alkoi Jerikon valloitus. Jeriko oli sulkenut portit israelilaisilta. Kun Jumala avaa, ei kukaan voi sulkea, kun Herra sulkee, ei kukaan voi avata. Ja Herra oli Joosuan kanssa, ja hänen maineensa levisi kautta maan.

1286351793_img-d41d8cd98f00b204e9800998e