1274688384_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Elian masennus.

1 Kun. 19: 1 – 8. Israelin kansa hylkäsi jälleen kerran Jumalansa ja palveli Baalia. Vielä oli kuitenkin muutamia, jotka palvelivat elävää Jumalaa. Yksi heistä oli Elia.

Ahab toimi Israelin kuninkaana. Hän teki paljon pahaa ja vihoitti Herraa, Israelin Jumalaa enemmän kuin kukaan Israelin kuninkaista, jotka olivat ennen häntä. Tämän seurauksena Israelin kansa hylkäsi Jumalansa.

Elia kuitenkin palveli Herraa. "Elia oli yhtä vajavainen kuin mekin ja hän rukoili rukoilemalla, ettei sataisi; eikä satanut maan päällä kolmeen vuoteen ja kuuteen kuukauteen." Jaak. 5:17

Sen jälkeen Herra lähetti hänet Ahabin puheille. Ahab syytti Eliaa ja Elia syytti Ahabia. Päätettiin kokoontua Karmelin vuorelle katsomaan kumpi on Jumala, Baal vai Herra.

Taistelu vuorella

Elia jakoi Baalin palvelijat toiselle puolelle ja itse jäi yksinään toiselle puolelle. Hän sanoi: ”Se Jumala, joka vastaa tulella, on Jumala." Baalin palvelijat ottivat uhrinsa, paloittivat sen ja huusivat Baalia, mutta ei vastausta. He jopa viileskelivät itseänsä niin, että heistä valui verta, mutta Baal ei vastannut ja kansa seurasi ympärillä.

Sitten Elia astui esiin, korjasi alttarin, latoi sille puut ja paloitteli uhrin. Hän valeli vettä uhrin, puitten ja alttarin päälle niin, että ojakin, mikä kiersi alttaria, täyttyi vedestä. Sitten hän huusi Herraa iskemään tulella taivaasta, että kansa tietäisi, kuka on Jumala.

Herra vastasi tulella taivaasta niin, että tuli poltti uhrin ja nieli vedenkin ojasta. Näin kansa sai nähdä, että Herra on Jumala. Sitten Elia tappoi kaikki Baalin palvelijat.

Pakomatka

Kun Ahabin vaimo Iisebel sai kuulla, että Elia oli tappanut kaikki Baalin palvelijat, hän suuttui ja uhkasi tappaa Elian. Iisebel oli intohimoinen, hyvin häikäilemätön ja voimakastahtoinen ja nainen. Ei ihme, että Elia pelästyi Iisebelin raivoa, hänhän oli yhtä vajavainen kuin mekin.

Elia pakeni Iisebelin raivoa ja uhkaa erämaahan. Hän asettui masentuneena kinsteripensaan juurelle odottamaan kuolemaa sanoen: ”Jo riittää Herra, ota minun henkeni, sillä minä en ole isiäni parempi.”

Tässä on selvät masennuksen oireet: jäädä makaamaan ja toivoo kuolemaa itselleen, näkee itsensä niin toivottomana, on pettynyt kaikkeen. Vaikka Jumala käytti Eliaa voimallisesti, tämä oli vain heikko ihminen, yhtä vajavainen kuin mekin.

Jumala näkee

Taivaasta seurataan. Voi, mikä lohdutus. Taivaasta seurataan myös sinua. Et sinä ole piilossa Jumalan silmiltä. Herra näkee sinut paremmin, kuin sinä itsekään näet itseäsi. Hän näkee sinun ongelmasi, itkusi ja masennuksesi. Herra lähetti enkelin Elian luokse. Enkeli kosketti Eliaa ja sanoi: ”Nouse ja syö.”

Elia nousi ja näki kuumennetuilla kivillä paistetun kaltiaisen ja vesiastian. Elia söi ja joi. Hän paneutui uudelleen makuulle. Ei masennus yhdellä ruualla mene ohi.

Vähän ajan kuluttua enkeli tuli ja kosketti Eliaa uudelleen sanoen: ”Nouse ja syö, muuten matka käy liian pitkäksi sinulle.” Elia söi ja joi. Sen ruuan voimalla hän kulki 40 päivää ja 40 yötä Jumalan vuorelle Hoorebille asti. Siellä hän sai kohdata Jumalan.

Rukous ja Sana

Ymmärrän sen näin: Enkelin kosketus on kosketus Herralta. Kaltiainen ja vesiastia kuvaavat Jumalan Sanaa ja rukousta. Sinä voit ajatella, taas naputetaan tuota Sanaa. Sinä voit ajatella: "Taas naputetaan tuota Sanaa. Ei minulla ole aikaa aina syödä sanaa."

  Kerran puhelimeni soi ja eräs sisar ja pyysi rukoilemaan puolestaan. Hän oli masentunut.  Kerroin hänelle Elian masennuksesta, Herran kosketuksesta, rukouksesta ja Sanan lukemisesta. Kerroin myös, mikä voima Sanassa on. Jumalan Sana luo sen, minkä se lupaa. Sitten rukoilin hänen kanssaan ja lopetin puhelun.

Parin viikon kuluttua hän soitti uudestaan ja kertoi: ”Se tepsi, aloin uudestaan lukemaan Raamattua ja rukoilla, ja masennus on poissa! Olen saanut rukousvastauksia. Se innostaa minua."

Elävä ja voimallinen Sana

Eräällä toisella sisarella oli paljon suuria vaikeuksia. Hänkin oli masentunut, jopa niin, että että joutui syömään mieliala lääkkeitä. Ne eivät kuitenkaan sopineet hänelle ja ne oli pakko jättää pois. Hän soitti usein minulle. Rukoilimme puhelimessa, koska hän asui kaukana.

Hänellä oli se hyvä puoli, että hän piti Raamattua auki pöydällä ja ohi kulkiessaan nappasi siitä aina Sanan. Jos sana tuli kohti, hän otti sen ja talletti sisimpäänsä. Koko ajan mutusteli ja mietti sitä. Sana sai hänessä aikaan sen, minkä lupasikin. Tänä päivänä hän on voiton puolella. Jumalan Sana on elävä ja voimallinen.

Herra tukee

Omassa elämässäni oli kerran sellainen tilanne, että pelkäsin uskoni puolesta. Ajattelin: "Minä en jaksa, minä kaadun ja menetän koko pelin." Soitin luotetulle evankelistalle ja kerroin tilanteen. Hän neuvoi minua lukemaan Sanaa.

Minä pyysin Herralta  Sanaa. Minulla oli Raamattu kädessäni. Silmät kiinni avasin sen Jeesuksen nimessä. Katsoin, mitä sormeni alla luki: "Herra tukee kaikkia kaatuvia."

Halleluja! Meillä on ihmeellinen Herra. Minä otin tuon Sanan ja talletin sisimmpääni. Hoin sitä ääneen, kiitin siitä ja jälleen hoin sitä. Sana todella tuki minua ja vahvisti voiton puolelle.    Emme aina tiedä, miten Herra meille vastaa. Jos olemme tosissamme, Hän vastaa varmasti. Olkoon tämä pieni puheeni sinulle rohkaisuksi.

Ps. 12: 6. Kurjien sorron tähden , köyhien huokausten tähden minä nyt nousen”, sanoo Herra, ”tuon pelastuksen sille, joka sitä huoaten ikävöitsee”.

1286351793_img-d41d8cd98f00b204e9800998e