1799104vnc39gp9fs-normal.jpg

Jumala ilmestyi Moosekselle palavassa pensaassa. Pensas paloi ilmiliekissä, mutta ei kuitenkaan kulunut. Tuossa palavan pensaan äärellä Jumala toi ilmi Pyhyytensä. Mooseksen piti riisua kengät jaloista, se tarkoittaa, jättää maailmallinen vaellus ja lähteä seuraamaan Jumalan tahtoa.

Verukkeita

Niin kuin meillä kaikilla on oma liha ja tahto, joka panee kaikenlaisia ”kapuloita rattaisiin”, niin oli Mooseksellakin. Hän sanoi Jumalalle: ”Mikä minä olen menemään Faaraon tykö ja viemään israelilaisia pois Egyptistä? Hän esitti kaikenlaisia verukkeita. Jumala kuitenkin kärsivällisesti selitti kaiken, kuinka se tulee tapahtumaan. Vieläkin Mooses intti, hänellä on hidas puhe ja kankea kieli. Jumala kutsui ja valitsi Mooseksen ja Aaronin. Tämä Jumalan kutsuminen ja valinta on hyvin tärkeä. Tehkäämme mekin kutsumisemme ja valitsemisemme lujaksi.

Erämaavaelluksen opetuksia

Mooses sai Jumalan avulla viedä israelin kansan pois Egyptistä. Jumala näytti valtasuuruuttaan ja voimaansa monilla valtavilla tunnusteoilla ja ihmeillä. Naapurikansatkin ihmettelivät, millainen Jumala israelilaisilla onkaan. Sellaisia ihmeitä ja tunnustekoja ei oltu koskaan aiemmin kuultu ja nähty.

Sitten Israelin kansa joutui kulkemaan 40 vuotta erämaassa. Erämaa vaelluksen aikana tuli esiin, minkälainen ihmisen sisin on, kuinka helposti se alkaa napista ja katkeroitua, kuinka helposti se luopuu Elävästä Jumalasta. Täytyy sanoa, emme me ole sen parempia, en ainakaan minä.

Erämaa vaelluksen aikana Jumala antoi 10 käskyä kansalle. Jumala pyysi Mooseksen vuorelle. Kun Mooses viipyi niin kauan vuorella, kansa tuli epätietoiseksi, mitä hänelle on tapahtunut. Siksi kansa pyysi Aaronia tekemään heille Jumalan, joka johdattaisi heitä.

Aaron parka oli niin heikko, että suostui. Naisten kultakoruista hän teki heille kultaisen vasikan, jonka ympärillä kansa tanssi ja piti rietasta menoa. Näin Aaron päästi kansan kurittomuuden valtaan. Mooseksen tultua vuorelta, hän suuttui, mutta rukoili tosissaan Jumalaa lauhtumaan. Mooses oli rukouksen ihminen. AJATELKAA tuota valtavaa Jumalan armoa, kun Hän lauhtui vihastansa, Hän valitsi Aaronin edustamaan Poikaansa Jeesusta Kristusta Ylimmäisenä Pappina. Jumala on valtava, ihmeellinen ja armorikas.

Jeesuksen pakanamorsian

” Mutta Mirjam ja Aaron parjasivat Moosesta etiopialaisen naisen tähden, jonka hän oli ottanut vaimokseen; sillä hän oli ottanut vaimokseen etiopialaisen naisen.
Ja he sanoivat: Ainoastaan Mooseksen kauttako Herra puhuu? Eikö hän puhu myös meidän kauttamme? Ja Herra kuuli sen.
Mutta Mooses oli sangen nöyrä mies, nöyrempi kuin kukaan muu ihminen maan päällä.” (4 Moos. 12:1-3)

Mooses ja Aaron olivat Jumalan valitsemia. Nyt tapahtui ikävä välirikko. Mirjam ja Aaron päästivät kateuden sydämeensä. Kateus ja pahanpuhuminen ovat parivaljakko. Parjauksen syynä oli Mooseksen vaimo. Ehkä Mirjamilla oli eriäviä mielipiteitä hänen kanssaan, ehkä oli riideltykin. Ehkä Mirjam koki vastenmielisyyttä häntä kohtaan. Olihan Mooseksen vaimo pakana, eikä kuulunut Israelin heimoon. Tässä on meille pakana uskoville ihana lohdutus. Jumala valitsi pakanoista morsiamen Pojalleen.

Kieli on vääryyden maailma

Toinen kateuden ja parjauksen syy oli Mooses. Vain Mooseksen kauttako Jumala puhuu, eikö Hän puhu myös Mirjamin ja Aaronin kautta. Tässä on vakava opetus ja varoitus meille kaikille. Kuka voi sanoa, ettei huuliltansa puhu pahaa toisista, ettei huulillansa tee syntiä. Me jokainen olemme Jumalan edessä paljastettuina. Hän näkee, kuulee ja tietää kaiken.

Jaakob varoittaa kirjeessään: ”Katso, laivatkin, vaikka ovat niin suuria ja tuimain tuulten kuljetettavia, ohjataan varsin pienellä peräsimellä, minne perämiehen mieli tekee. Samoin myös kieli on pieni jäsen ja voi kuitenkin kerskata suurista asioista. Katso, kuinka pieni tuli, ja kuinka suuren metsän se sytyttää! Myös kieli on tuli, on vääryyden maailma; kieli on se meidän jäsenistämme, joka tahraa koko ruumiin, sytyttää tuleen elämän pyörän, itse syttyen helvetistä.” (Jaak. 3:4-6)


Nyt Jumala ojentaa Mirjamia ja Aaronia. Hän sanoo puhuvansa Mooseksen kanssa suusta suuhun. Mooseksella oli aivan ainutlaatuinen suhde Jumalaan. Mooses oli nöyrin mies maan päällä. Tämän välirikon jälkeen Mirjamille puhkesi pitaali, Aaronille ei tullut pitaalia, mikä kertoo sen, että parjaus oli saanut alkunsa Mirjamista. Mirjam saastutti puheillaan ympäristöä. Jumala näkee sydämeen eikä tee virheitä. Mirjam suljettiin leirin ulkopuolelle.

Olemme rakkaita Jumalalle

On muuten ihmeen kaunista Mooseksen tavassa kestää parjausta. Hän osoitti olevansa nöyrä mies, eikä alkanut riitelemään ja tappelemaan. Hän voi mielellään antaa anteeksi ja rukoili sydämestään: Herra, paranna Mirjami. Kaunista oli myös se, että kansa ei lähtenyt liikkeelle ennen kuin Mirjam oli parantunut ja päässyt takaisin leiriin. Häntä ei jätetty yksin käärmeitten ja petojen kanssa.

On hyvin vakava asia nousta Jumalan palvelijaa vastaan. Ei ole myöskään hyvä Jumalan heikointa ja huonointa lasta parjata, koska työ on vielä kesken hänessä. Kesken eräistä ei ole syytä arvostella. Kaikki Jumalan omat ovat Hänen sydämelleen kalliita. Muistakaamme, kaikki me mutta erityisesti Israel olemme Jumalan silmäteriä. Joka koskee Jumalan omaan, koskee Hänen silmäteräänsä.

1250184573_img-d41d8cd98f00b204e9800998e