Muut%20aiheet%20177.jpg


Ole luja ja rohkea - Kutsu rohkeuteen

Raamatun teksti: Joosua 1:1-18

Joosuan ensimmäinen luku on ehkä tärkein Raamatun teksti rohkeudesta. Katkelmassa on nelinkertainen kuvaus ja määritelmä rohkeudesta. Saadaksesi mahdollisimman paljon irti tästä kertomuksesta lue se sekä sydämelläsi että ymmärrykselläsi.
Mooses, suuri lainantaja, oli kuollut. Hän oli suuri mies, jolla oli läheinen yhteys Jumalan kanssa. Merkittävällä tavalla Jumala oli käyttänyt Moosesta vapauttamaan israelilaiset Egyptistä, mutta sen lisäksi Jumala oli merkittävällä tavalla ilmoittanut itsensä Moosekselle.

Pysähdytäänpä tähän hetkeksi. Mooses ei saanut lupaa mennä Luvattuun maahan, koska sen sijaan, että hän olisi puhunut kalliolle, kuten Jumala oli käskenyt, hän löi sitä. (4 Ms 20:1-13.) Saatat ajatella, että Jumala oli kova Moosesta kohtaan kaiken sen valossa, mitä Mooses oli joutunut kokemaan.
Hän johti ehkä niinkin suurta joukkoa kuin kahta ja puolta miljoonaa israelilaista, jotka olivat joka päivä valmiita kulkemaan toiseen suuntaan kuin mihin Jumala oli heidän käskenyt kulkea. Kuka tahansa meistä hermostuisi sellaisessa tilanteessa. Mutta Jumala sanoi Moosekselle, ettei tämä voinut päästä maahan.

Tässä on eräs tärkeä seikka huomioitavaksi: suuren ilmestyksen jälkeen tulee suurempi vastuu. Kun Jumala ilmoittaa itsensä sinulle erityisellä tavalla, et voi enää tehdä tiettyjä asioita, joita muut voivat tehdä. Jumala ei ollut kova, koska Jumala oli paljastanut Moosekselle asioita itsestään, joita kukaan muu ei tiennyt. Jumala näytti Moosekselle kirkkautensa.
Jumala kohtasi hänet ilmestysmajassa. Hän paljasti itsensä hänelle. Jumala ei toiminut kaksinaismoralistisesti; hänen moraalinsa on syvempi. Joten kun Jumala paljastaa jotain itsestään, ihminen joutuu suurempaan vastuuseen sen myötä.

Nyt suuri johtaja, Mooses, oli kuollut. Israelilaiset viettivät suru- ja muistoaikaa. Sitten hyvin koskettavalla tavalla Jumala lähestyy Joosuaa. Laita itsesi Joosuan kenkiin. Joosua oli ollut Mooseksen varjossa. Hän oli nähnyt Jumalan tekevän suuria Mooseksen kautta. Nyt Joosualle oli annettu tehtävä johtaa ehkä kaksi- ja puolimiljoonainen kansa Kanaanin maahan Jumalan suunnitelman täyttämiseksi.
Kuinka pelokkaaksi Joosua mahtoi itsensä tuntea? Joosuan kirjan ensimmäisestä luvusta voimme lukea Jumalan ja Joosuan välisestä henkilökohtaisesta keskustelusta. Keskustelun teema oli yhdellä sanalla sanoen – rohkeus!

Crawford Loritts